Poradna ukončila činnost. Autor blogu se stal advokátním koncipientem a advokátní předpisy mu neumožňují poradnu provozovat.

pátek 21. srpna 2009

Platební rozkaz - návod

Platební rozkaz je upraven § 172 až 174a občanského soudního řádu (99/1963 Sb.). Jde o zkrácenou formu soudního řízení. Návrh na vydání platebního rozkazu je vpodstatě obyčejnou žalobou splňující určitá kritéria.


KDY LZE PODAT NÁVRH NA VYDÁNÍ PLATEBNÍHO ROZKAZU

Soud může i bez výslovné žádosti žalobce a bez slyšení žalovaného vydat platební rozkaz, je-li v žalobě uplatněno právo na zaplacení peněžité částky a vyplývá-li uplatněné právo ze skutečností uvedených žalobcem. V platebním rozkazu žalovanému uloží, aby do 15 dnů od doručení platebního rozkazu žalobci zaplatil uplatněnou pohledávku a náklady řízení nebo aby v téže lhůtě podal odpor u soudu, který platební rozkaz vydal.

Platební rozkaz nelze vydat není-li znám pobyt žalovaného nebo má-li být platební rozkaz doručen žalovanému do ciziny.


VARIANTY DALŠÍHO VÝVOJE

1) Žalovaný zaplatí a řízení končí

2) Žalovaný nezaplatí a nepodá včas odpor. Platební rozkaz, proti němuž nebyl podán odpor, má účinky pravomocného rozsudku, na základě kterého je možné podat návrh na nařízení exekuce.

3) Žalovaný podá včas odpor. Tím se ruší platební rozkaz v plném rozsahu a soud nařídí jednání.

4) Nevydá-li soud platební rozkaz, nařídí jednání.


NÁLEŽITOSTI NÁVRHU

Návrh musí mít základní náležitosti žaloby, které jsou upraveny §42 odst.4 a §79 občanského soudního řádu (99/1963 Sb.).
Přehledně zde.

Žalobce musí uvést soud, kterému je návrh na vydání platebního rozkazu určen a odůvodnit jeho místní příslušnost. Pokud je návrh na vydání elektronického platebního rozkazu určen krajskému soudu, žalobce odůvodní rovněž i věcnou příslušnost. Pravidla pro stanovení místní a věcné příslušnosti stanoví občanských soudní řád (§ 9 a násl., § 84 a násl. o.s.ř. 99/1963 Sb.).

Návrh musí obsahovat identifikační údaje o žalobci i o žalovaném. Návrh může podat i více žalobců nebo může být podán vůči více žalovaným. Žalobce dle své konkrétní situace uvede, zda žalobce/žalovaný je právnickou nebo fyzickou osobou a zda je zastoupen. Účastníci musí být v návrhu označeni tak, aby bylo nepochybné, kdo je účastníkem řízení, aby jej nebylo možno zaměnit s jinou osobou. Návrh musí obsahovat jméno, příjmení a bydliště žalobce i žalovaného (obchodní firmu nebo název a sídlo právnické osoby, označení státu a příslušné organizační složky státu, která za stát před soudem vystupuje), popřípadě též jejich zástupců. Rodné číslo není povinným údajem. Ve věcech vyplývajících z obchodních vztahů musí návrh dále obsahovat identifikační číslo právnické osoby, identifikační číslo fyzické osoby, která je podnikatelem, popřípadě další údaje potřebné k identifikaci účastníků řízení. Žalobce-fyzická osoba může požádat, aby soud doručoval na adresu jiného místa než je adresa jejího bytu, jejího místa podnikání, jejího pracoviště nebo místa, kde se zdržuje v České republice.

Jedním z předpokladů pro vydání platebního rozkazu je skutečnost, že žalobce uplatňuje právo na zaplacení peněžité částky. Návrhem na vydání platebního rozkazu lze uplatnit i více nároků. Žalobce označí právní základ žaloby (např. typ smlouvy) a uvede okolnosti, kterých se dovolává (typicky nezaplacení dlužné částky, neúplná platba nebo platba opožděná; žalobce může tyto okolnosti blíže specifikovat). Je třeba vyčíslit hodnotu uplatňovaného nároku (hodnotu pohledávky bez příslušenství, hodnotu smluvní pokuty bez příslušenství, hodnotu příslušenství, pokud je žalobou uplatňováno samostatně) a určit způsob plnění, pokud vystupuje na straně žalobce nebo žalovaného více osob.

Skutečnostmi, z nichž vyplývá uplatněné právo na zaplacení peněžité částky se rozumí takové údaje, které jsou nezbytné k tomu, aby bylo jasné, o čem a na jakém podkladě má soud rozhodnout. V návrhu tedy musí být uvedeny takové skutečnosti a v takovém rozsahu, aby uplatňovaný nárok byl dostatečně individualizován a předmět řízení byl dostatečně vymezen po skutkové stránce. Jednou z podmínek pro vydání platebního rozkazu je i splnění požadavku, aby uplatněné právo vyplývalo ze skutečností uvedených žalobcem.

V návrhu na vydání platebního rozkazu je zároveň zapotřebí označit důkazy, které mají být provedeny, pokud nebude vydán platební rozkaz nebo platební rozkaz bude zrušen a bude nařízeno jednání. Důkazy ovšem nestačí pouze označit, žalobce je povinen k návrhu připojit veškeré písemné důkazy, jichž se dovolává (včetně např. právní moci).

Dále žalobce vyčíslí jednotlivé složky nákladů řízení. Zároveň vyznačí, zda je v odměně právního zástupce zahrnuta i DPH. Žadatel může rovněž vyznačit, zda se vzdává nákladů řízení či některé z jejich složek.

V návrhu na vydání platebního rozkazu lze uvést i účty pro zaplacení žalované částky a pro zaplacení nákladů řízení.

Návrh na vydání platebního rozkazu podléhá soudnímu poplatku. Ten je stanoven v sazebníku soudních poplatků takto:
Za návrh na vydání elektronického platebního rozkazu, jehož předmětem je peněžité plnění
a) do částky 15 000 Kč včetně Kč 300,-
b) v částce vyšší než 15 000 Kč 2 % z této částky.
Poplatek musí být na účtu soudu již v odbě podání žaloby.

Žalobce musí uvést, čeho se žalobou domáhá - tzv. žalobní petit. Vymezení toho, čeho se žalobce vydáním platebního rozkazu domáhá, musí být úplné, určité a srozumitelné.

2 komentáře:

  1. Dobrý den,existuje formulář na podání elektronického platebního rozkazu a kde ho najdu,děkuji milajanmila@seznam.cz,

    OdpovědětVymazat
  2. http://epodatelna.justice.cz/

    OdpovědětVymazat