Poradna ukončila činnost. Autor blogu se stal advokátním koncipientem a advokátní předpisy mu neumožňují poradnu provozovat.

čtvrtek 13. srpna 2009

Co patří do společného jmění manželů (SJM)?

Předně je třeba si uvědomit, že SJM je koncipováno jako majetkové společenství v nejširším slova smyslu. Náleží do něj jak věci, tak práva, tak i závazky (tedy dluhy). Manželé tedy z právního hladiska vystupují bez velké nadsázky jako jedno tělo, jedna duše (což je romantické jen pokud manželství funguje...).

SJM upravuje občanský zákoník (40/1964 Sb.) v § 143 až 151.
Některá doplňková pravidla je možné nalézt i v zákoně o rodině (94/1963 Sb.).

Základní rozsah SJM upravuje § 143 občanského zákoníka.
SJM vzniká až uzavřením manželství. Obrazně řečeno, v okamžiku uzavření manželství má pomyslné společné konto hodnotu "0". Dosavadní příjmy a dluhy se nepočítají.

Do základního rozsahu SJM tedy patří:
1) majetek nabytý některým z manželů nebo jimi oběma společně za trvání manželství
2) závazky, které některému z manželů nebo oběma manželům společně vznikly za trvání manželství
Do základního rozsahu SJM naopak nepatří:
1) dědictví
2) dary
3) majetek nabytý jedním z manželů za majetek náležející do výlučného vlastnictví tohoto manžela
4) věci, které podle své povahy slouží osobní potřebě jen jednoho z manželů
5) restituce
6) závazky týkající se majetku, který náleží výhradně jednomu z manželů
7) závazky, jejichž rozsah přesahuje míru přiměřenou majetkovým poměrům manželů, které převzal jeden z nich bez souhlasu druhého

Tento základní rozsah může být zúžen nebo rozšířen dohodou manželů nebo rozhodnutím soudu (zjednodušeně řečeno, podrobnosti viz. zákon).

8 komentářů:

  1. Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,zda se při rozvodu "dělí",resp.patří do SJM také vybavení dětských pokojů se vším všudy,co používaly výhradně děti?A ještě jeden dotaz - mám pravdu,že se do SJM manželů nepočítá automobil peugeot 306,který mi manžel daroval k narozeninám a je napsaný na mé jméno a osobní počítač,který jsem já jemu darovala k vánocům? Děkuji moc za odpověď,Iveta

    OdpovědětVymazat
  2. Obě otázky jsou dost sporné a řešení nelze přímo vyčíst ze zákona, takže se trochu rozepíšu.


    VYBAVENÍ DĚTSKÝCH POKOJŮ

    V prvé řadě záleží na tom, z jakých prostředků bylo vybavení pořízeno.

    a) Pokud bylo pořízeno z prostředků SJM, tak náleží do SJM. Nepatřilo by tam pak jedině, pokud by bylo dětem darováno. Ale to by bylo možné jedině pokud by to dětem darovali shodně oba manželé (bavíme se tady o vybavení ne o hračkách - ty samo sebou patří dětem). Domnívám se, že pokud by neexistoval důkaz o existenci darovací smlouvy (listina) a jeden z manželů by tvrdil, že vybavení neměl v úmyslu dětem darovat, tak by to zůstalo v SJM.

    b) Pokud by vybavení nebylo pořízeno z prostředků SJM, tak tam prostě není. Naše soudy obvykle rozhodují tím způsobem, že pokud byla na nějakou věc vynaložena byť jen koruna ze SJM, tak už ta celá věc spadá do SJM (je to bohužel hodně formalistický přístup).


    VZÁJEMNÁ DAROVÁNÍ

    Opět záleží na tom, z jakých prostředků byl dar pořízen.

    a) Pokud bylo auto nebo počítač koupeno výlučně za peníze nenáležející do SJM, tak je každý z těch darů ve výlučném vlastnictví obdarovaného a nepatří do SJM.

    b) Jak už jsem psal výše, pokud byla na koupi daru použita byť jen jedna koruna ze SJM, naše soudy rozhodují tak, že celá věc spadne do SJM. Jakmile je věc v SJM, není možné, aby si ji manželé platně mezi sebou darovali. Takový dar je pak z právního hlediska pouhé přenechání užívacího práva, ale nikoli dar ve smyslu převodu vlastnického práva. Jde totiž o to, že pokud manžel koupil auto ze SJM, tak v tu chvíli už bylo celé auto v SJM, takže i Vy jste byla jeho spolumajitelkou a nebylo dost dobře možné vám je darovat. Podobně je to s počítačem. Darovat může člověk pouze věc, která mu patří. Dárek, koupený za peníze ze SJM (např. z výplaty), patří již v okamžiku koupě do SJM, takže pokud je darován druhému manželovi, nemá to žádné právní důsledky a dárek pořád patří do SJM (což poněkud kazí kouzlo vánoc a arozenin...). Pokud byste ohledně těch věcí sepsali darovací smlouvu, byla by neplatná z důvodu obcházení zákona. Museli byste to udělat tak, že ohledně těch věcí byste zúžili SJM dohodou ve formě notářského zápisu a pak byste další písemnou dohodou tyto věci vypořádali tak, že připadnou do výlučného vlastnictví jednoho nebo druhého.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, zda má manžel nějaký nárok na db, který jsem kupovala před svatbou. Brala jsem si úvěr, kde mi manžel ručí, byt jsem doplácela z vlastních prstředků.
    Dále bych se chtěla zeptat, jaké bude asi vyrovnání, když sme si brali s manželem úvěr na opravy bytu, ve výši 120tisíc, Byt jsem pořídila za 1 050 000, ale nyní je jeho prodejní cena asi 900 000 a to i po opravách. Jak se to bude u soudu řešit?

    OdpovědětVymazat
  4. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když uzavřu sňatek s partnerem, který má z předešlého manželství děti, jaký mají nárok na dědictví po smrti partnera jedná se o rodinný dům který jsem zakoupila ještě před sňatkem.
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, chtěla bych se zeptat, když uzavřu sňatek s partnerem, který má z předešlého manželství děti, jaký mají nárok na dědictví po smrti partnera jedná se o rodinný dům který jsem zakoupila ještě před sňatkem.
    Děkuji za odpověď

    OdpovědětVymazat
  6. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  7. Dobry den

    Chcem sa spytat ako dolozit vlastnictvo nemovitosti na danovom urade, ked si chcem uplatnit v danovom priznani za rok 2013 zlavu z hypoteky, ktoru s manzelkou spolocne splacame a manzelka v minulom roku stratila pracu.
    Na DU mi vlastnictvo nemovitosti nariadili dokazat, lebo podla listu vlastnictva vlastnikom je len manzelka.

    - na hypoteke sme dlznici obaja
    - nemovitost je na LV zatazena touto hypotekou, na ktorej sme ako dlznici obaja
    - na kupnej zmluve aj LV je vedena ako kupujuci a vlastnik manzelka, lebo v case vybavovanie formalit pre potreby hypoteky ako aj kupy domu som bol a pracoval este na slovensku. Na podpis Hypoteky som prisiel iba na 1 den.
    - ked kratku dobu po kupe chceli zmenu na katastri aby na LV boli obaja, uistil nas (slovne) pravnik, ze to nie je nutne, lebo na zaklade bezpodieloveho vlastnictva manzelov sme vlastnikmi obaja.
    - az po 7 rokoch sme vsak zistili, ze zakon o spolocnom jmeni manzelu nie je pre danovy urad postacujuci. Takze nerozumiem ani k comu je potom tento zakon ?

    Dakujem za odpoved.
    Lubo

    OdpovědětVymazat
  8. ...inu na FÚ nepracují žádné hvězdy.
    Jako důkaz vlastnictví bych předložil oddací list.

    OdpovědětVymazat