Poradna ukončila činnost. Autor blogu se stal advokátním koncipientem a advokátní předpisy mu neumožňují poradnu provozovat.

úterý 27. července 2010

Exekuce "zčistajasna"

Občas se stane, že na dveře občana ČR "zčistajasna" zaklepe exekutor a vymáhá dluh deset let starý, o kterém dlužník nemá ani tušení. Pomiňme případy, kdy lze ze zákona exekucí vymáhat dluhy bez předchozího soudu (např. správní poplatky) a popišme si jednoduchý mechanismus, jak se ta záhadná věc odehraje za asistence soudu.

Osoba A usoudí, že osoba B u ní má dluh (třebas i řádově 100 Kč), který vznikl údajně někdy před 10 lety. Osoba A podá k soudu žalobu na osobu B. Osoba B se z nějakého důvodu nedostaví k soudnímu jednání (např. proto, že se díky fikci doručení o soudu ani nedozví) a nemůže tedy popřít dluh ani vznést námitku promlčení (bez této námitky dluh promlčený není). Protože se na straně osoby B nikdo nebrání, soud uzná tvrzený nárok osoby A. Je zde tedy rozsudek soudu, že osoba B musí zaplatit (o čemž vůbec nemusí vědět např. díky fikci doručení). Jakmile marně uplyne lhůta pro dobrovolné plnění dluhu, může osoba A poslat na osobu B exekutora. Tak se stane, že na dveře osoby B zaklepe exekutor a někdy to bývá prakticky první okamžik, kdy se osoba B o celé záležitosti dozví. Na obranu už je ovšem pozdě. I kdyby dluh byl ve skutečnosti smyšlený, je nyní uznán soudem a osdoba B musí zaplatit dluh plus zákonné náklady exekuce.

Psi štěkají a karavana jede dál. Všichni jsou spokojeni - věřitel, advokát věřitele, soudce, exekutor a všichni ti jejich asistenti a asistentky, písaři a písařky, automechanici, kuchaři, designéři, programátoři, krejčí, pradleny a kadeřníci, barmani a barmanky, manželky, děti, vnuci ... až na dlužníka, který celou tu legraci platí.

Jsou firmy, které lidem "výhodně" nabízí zboží pouze za tím účelem, aby díky nějakému chytáku ve smlouvě "vyrobily" dluh. Ten se nechá časem narůst pomocí smluvního penále a úroků z prodlení. To celé se pak ještě navýší o (ne zrovna skormné) náklady exekuce. Advokáti a exekutoři mohou s úspěchem říct, že dělají jen svou práci. Je ale smutné, že také soudy jdou těmto praktikám na ruku (a to hned dvakrát - ve fázi uznání dluhu a ve fázi nařízení exekuce), místo aby se odhodlaly aplikovat zákonné korektivy proti zneužití výkonu práva (např. §3 občanského zákoníka 40/1963 Sb.).

Žádné komentáře:

Okomentovat