Poradna ukončila činnost. Autor blogu se stal advokátním koncipientem a advokátní předpisy mu neumožňují poradnu provozovat.

pátek 23. července 2010

Automatické vypořádání SJM po 3 letech bez dohody a bez soudu

§150 odst.4 občanského zákoníka 40/1964 Sb.
Nedošlo-li do tří let od zániku společného jmění manželů k jeho vypořádání dohodou nebo nebyl-li do tří let od jeho zániku podán návrh na jeho vypořádání rozhodnutím soudu, platí ohledně movitých věcí, že se manželé vypořádali podle stavu, v jakém každý z nich věci ze společného jmění manželů pro potřebu svou, své rodiny a domácnosti výlučně jako vlastník užívá. O ostatních movitých věcech a o nemovitých věcech platí, že jsou v podílovém spoluvlastnictví a že podíly obou spoluvlastníků jsou stejné; totéž platí přiměřeně o ostatních majetkových právech, pohledávkách a závazcích manželům společných.

1 komentář:

  1. Dobrý den, mám dotaz. Jak se mohu bránit, pokud vypořádání u soudu proběhlo, ale bývalý manžel tuto dohodu nesplnil. Rozvedli jsme se 2005 a do roku 2008 mi měl vyplatit peněžitou částku, zůstal mu veškerý majetek. Dodnes jsem peníze neobdržela, mohu se nějak bránit, nebo jsem už o vše přišla?

    OdpovědětVymazat