Poradna ukončila činnost. Autor blogu se stal advokátním koncipientem a advokátní předpisy mu neumožňují poradnu provozovat.

pátek 4. září 2009

Modeling a exkluzivní smlouva o spolupráci

Zjišťuji, že se rozrůstá nový nekalý business, který zneužívá mládí a neznalosti začínajících modelek a modelů. Pro stručnou radu, jak má vypadat poctivá smlouva, postačí odkázat na Článek V. tzv. Etického kodexu modelingu, který vydala Asociace modelových agentur České republiky (AAM). Největší pasti spočívají v tom, že jsou smlouvy uzavírány na dobu určitou (takové nelze vypovědět), se stíženými podmínkami pro odstoupení a s nepřiměřenými smluvními pokutami.

ETICKÝ KODEX MODELINGU

Článek V.
Smlouvy o výlučném zmocnění, zastoupení a zprostředkování, uzavírané mezi agenturou a modelem

Agentury se zavazují k uzavírání takových smluv, které jsou maximálně výhodné pro obě strany. Tyto smlouvy jsou autorizovány AAM. Smlouva musí obsahovat smluvní podmínky, hájící rovněž zájmy modelu. V tom případě pak hájí AAM taktéž práva agentury při porušení smluvních podmínek modelem. Asociace stanovila doporučené znění takových smluv. Agentury se zavazují ve vztahu k modelům k uzavírání takových smluv, které nejsou ve svých ujednáních v rozporu se smluvními podmínkami doporučené smlouvy AAM a reálnými požadavky na model.

Agentura se zavazuje, že bude s modelem uzavírat smlouvy na dobu neurčitou s výpovědní lhůtou tři měsíce. Smlouvy na dobu určitou může agentura uzavřít pouze v takovém případě, že ve smlouvě je uveden garantovaný minimální roční příjem modelky 10 000 Kč ročně. Smlouvy na dobu určitou může agentura uzavřít pouze v případě prokazatelné finanční investice, nutné pro přípravu nebo rozvoj modelky, která je splatná činností modelky. Její výše je uvedená v této smlouvě a jsou stanoveny podmínky změny takové smlouvy na smlouvu s neurčitou výpovědní lhůtou v případě, že modelka plně uhradí své závazky vůči agentuře. Z důvodu ochrany zájmů některých agentur může AAM udělit výjimku z podmínek uzavíraní smluv na dobu určitou, doloží-li agentura tyto důvody a jedná se o prestižní všeobecně známou agenturu na českém trhu, která má dostatek zakázek pro takové modely.

Etický kodex modelingu

1 komentář:

  1. Dobrý den, před rokem jsem podepsala exluzivní smlouvu u agentury Novamodels, chtěla bych se zeptat, jestli jde z exluzivní smlouvy vůbec nějak odstoupit, děkuji.

    OdpovědětVymazat