Poradna ukončila činnost. Autor blogu se stal advokátním koncipientem a advokátní předpisy mu neumožňují poradnu provozovat.

středa 22. července 2009

Je zvíře věc?

Platný občanský zákoník §118 odst.1:
Předmětem občanskoprávních vztahů jsou věci, a pokud to jejich povaha připouští, práva nebo jiné majetkové hodnoty.

Jde o to, že je třeba nějak právně zachytit objekty občanskoprávních vztahů (tedy vše, co není osobou, občanem ... a to zvíře ani při nejlepší vůli není). Se zvířaty je obchodováno, mají svoje majitele, jsou předmětem vlastnického práva - to je prostě společenský fakt a na tuto skutečnost musí zákon nějak reagovat. Pozorný čtenář v tom paragrafu nalezne tři kategorie:
1) věc
2) právo
3) jiná majetková hodnota

Pojem "jiná majetková hodnota" je takovým sběrným košem pro to, co nelze zahrnout do kategorie "věc" ani "právo". No, a právě zvířata jsou moderně myslícími právníky považována za "jinou majetkovou hodnotu" a nikoli za "věc".

Ale i kdybych postaru prohlásil, že je zvíře právně "věc", tak to stejně není důvod ke zděšení, protože v právu má pojem "věc" jiný (mnohem širší a obecnější) význam než v běžné mluvě. Jak už jsem zjednodušeně řekl, právně-teoreticky je "věc" všechno, co lze ovládat a není to člověk nebo závazek (takto už to vymezil jeden starý římský právník, tuším že Gaius, a toto základní členění se v právu vpodstatě používá dodnes).

1 komentář:

  1. Dobrý den,mám psa z utulku,necelých 5 měsíců.Včéra se utrhl z řetězu a dostal se ven ze zahrady.Pokousal dalšího psa.Přišla za mnou dneska pani se zprávou od doktora a že to mám nahradit.Chci se Vás zeptat,kdo to má hradit?Jestli já a nebo utulek.
    Děkuji Friš

    OdpovědětVymazat