Poradna ukončila činnost. Autor blogu se stal advokátním koncipientem a advokátní předpisy mu neumožňují poradnu provozovat.

pátek 3. září 2010

Vydědění nezdárného příbuzného má být jednodušší - komentář článku

Komentuji další článek na serveru Novinky.cz s názvem "Vydědění nezdárného příbuzného má být jednodušší"
http://www.novinky.cz/domaci/210414-vydedeni-nezdarneho-pribuzneho-ma-byt-jednodussi.html

Jsou v něm dvě informace o chystaných změnách v občanském právu v oblasti dědění a závěti. Plánuje se, že zůstavitel nebude muset v závěti zdůvodňovat vydědění (ačkoli podmínky zůstanou) a plánuje se zmenšení povinných podílů pro tzv. neopominutelné dědice (děti, manžel či manželka).

Hlas lidu tyto změny příjmá slovy: "Každý by měl mít právo se rozhodnout sám, co komu ze svého majetku odkáže, nebo ne."

Já bych ale tak nadšený nebyl. Jsem pro co největší svobodu v jakémkoli konání, včetně pořizování závěti. Ovšem omezení často nejsou samoúčelná. V tomto konkrétním případě bych poznamenal, že v dnešní uspěchané době není snadné se starat o seniory tak jak by si oni sami představovali. Ne všichni senioři dozrají v ideální hodné babičky či dědečky. Ke stáru se mohou objevit různé psychické změny, např. dětinská umanutost, paranoia, postupná demence apod. a senoři se stávají mnohem snáze manipulovatelnými. Někteří senioři vůbec neuznávají osobní život svých dětí a vnuků a zažívají upřímné pocity křivdy, když je každý víkend nenavštívíte.

Jsou organizace, které konají různé akce pro seniory a na nich je nenápadně přesvědčují, aby jim v závěti odkázaly část svého majetku. Nemusí to být ani organizovaná činnost, stačí hodný soused či sousedka, kamarád či kamarádka, vzdálenější příbuzný, někdo kdo je ve stáří seniorovi blízký, třeba v posledních měsících (někdy i ze zcela zištných důvodů) ... a pokud máte třeba práci na druhém konci republiky a nestíháte ideálně péči o dědečka či babičku, tak umenšením povinných podílů se může velice snadno stát, že přijdete o majetek a nikoho nebude zajímat, že jste třeba před tím třicet let na majetku pracovali a podíleli se na jeho vybudování. Smyslem povinných podílů pro neopominutelné dědice je právě toto, aby majetek zůstal v rodině mezi nejbližšími, tedy mezi těmi, kdo se s největší pravděpodobností svou prací a svými investicemi podíleli na jeho vytváření ... a nikoli aby majetek připadl tomu, kdo využije momentální fyzické a emoční slabosti seniora na sklonku jeho života.

Obávám se, že s touto úpravou se vyrojí podomní obchodníci se závěťmi, čili další vykukové, kteří se budou snažit seniory natáhnout a tím pádem přibude více návrhů na omezení způsobilosti k právním úkonům ze strany příbuzných, což je patrně jediný způsob jak ochránit seniora před sebou samým.

1 komentář:

  1. Dovolte mi, abych vám představil LE-MERIDIAN FUNDING SERVICES. Jsme přímo do čistého úvěru a financování projektů z hlediska investic. Poskytujeme finanční řešení soukromým / společnostem hledajícím přístup k finančním prostředkům na kapitálových trzích, tj. Ropu a zemní plyn, nemovitosti, obnovitelné zdroje energie, léčiva, zdravotnictví, dopravu, stavebnictví, hotely a atd. Můžeme financovat až 900 000 000 000 dolarů ( Devět set milionů dolarů) v jakémkoli regionu světa, pokud bude na projektech zaručena návratnost investic ve výši 1,9%.
    Le-Meridian financování.
    Email Kontakt info@lemeridianfds.com
    WhatsApp ... + 19893943740.

    OdpovědětVymazat